Droge Ogen

Droge ogen (Dry eye) ziekte, wat is dat?

Droge ogen ontstaan wanneer je ogen niet genoeg tranen produceren om ze goed gesmeerd te houden OF wanneer de kwaliteit van de tranen slecht is. Dit kan leiden tot ongemak, roodheid, jeuk en een gevoel van korreligheid.

Wat zijn de soorten droge ogen ziekte?

Er zijn enkele verschillende soorten droge ogen syndroom. De twee belangrijkste categorieën zijn waterig-deficiënte droge ogen (onvoldoende traanproductie) en evaporatieve droge ogen (toegenomen traanverdamping). Daarnaast kan er een combinatie zijn van beide types. Het is belangrijk om een oogarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een passende behandeling.

Hoe worden verschillende soorten droge ogen behandeld?

Nieuwe behandelingen voor droge ogen richten zich op onderliggende problemen.

A) Bestaande therapieën en nieuwe benaderingen in de behandeling van droge ogen met vochtdeficiëntie:

 • Kunsttranen, die smerende oogdruppels zijn, bieden tijdelijke verlichting door vocht toe te voegen.
 • Levensstijlveranderingen zoals het gebruik van een luchtbevochtiger om de hoeveelheid vocht in de lucht om je heen te verhogen, het vermijden van droge of sterk vervuilde luchtomgevingen, een pauze nemen van je elektronische apparaten, naar veraf gelegen punten kijken en vaker knipperen, kunnen ook helpen.
 • Ontstekingsremmende oogdruppels op recept zoals cyclosporine (Restasis, Allergan en Cequa, Sun Ophthalmics) en lifitegrast (Xiidra, Novartis) kunnen ontstekingen helpen verminderen en de traanproductie bevorderen.
 • Varenicline-oplossing (Tyrvaya, Oyster Point): Een nieuwe neussprayvorm van varenicline werd in 2021 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. De spray, een eerste behandeling in zijn soort, stimuleert de traan-, olie- en mucineproductie. Deze neusspray is mogelijk gemakkelijker toe te dienen dan oogdruppels. Varenicline is eigenlijk een gedeeltelijke nicotinereceptoragonist en is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van stoppen met roken.
 • In ernstigere gevallen kunnen procedures zoals punctumpluggen (om traanafvoer te blokkeren) worden gebruikt.

B) Behandelingen voor droge ogen door evaporatie:

 • De huidige therapieën zijn tot nu toe beperkt gebleven tot ooglidhygiëne. Een regime voor ooglidhygiëne omvat 3 stappen: het verwarmen van de oogleden, het masseren van de oogleden en het schoonmaken van de oogleden.

  Ooglidhygiëne is essentieel voor een goede oogverzorging omdat het een fundamentele rol speelt bij het verminderen van de viscositeit van de lipidelaag en het verbeteren van de lipideafscheiding door de meibomiaanklieren, waardoor de traanfilm het oogoppervlak efficiënter kan smeren.
 • Gespecialiseerde nieuwe therapieën omvatten:
  • Nieuwere medicijnen: Perfluorohexyloctaange (Evo tears) is recentelijk geïntroduceerd in Europa als een product om de Meibomse klierdisfunctie en verdampingsdroge oogziekte te behandelen, gebaseerd op zijn vermogen om tranen te stabiliseren en verdamping te voorkomen. Omdat deze watervrije en conserveermiddelvrije vloeistof de tijd van tranenfilmafbraak en de dikte van de lipidenlaag verhoogde, hebben droge ogen patiënten een snelle vermindering van droogheid ervaren na het gebruik van deze druppels.
  • LipiFlow: Deze behandeling maakt gebruik van warmte en druk om geblokkeerde olieklieren in de oogleden vrij te maken, wat helpt om de kwaliteit van de tranen te verbeteren.
  • Intense pulsed light (IPL) therapie en thermische pulsatie kunnen ook helpen om de aandoening onder controle te krijgen.
  • Voedingssupplementen: Omega-3-vetzuren en lijnzaadolie-supplementen zouden helpen om de stabiliteit van de traanfilm te verbeteren en droge oogklachten te verminderen.

Het is belangrijk om een oogarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en om de meest geschikte behandeling te bepalen op basis van de specifieke onderliggende oorzaken en de ernst van uw droge ogen. Uw oogarts zou u de meest geschikte behandeling kunnen aanraden op basis van jouw specifieke situatie.